Despre Bacsis

Potrivit ANAF.

Fiscalizarea bacșișului
Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în
plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către
operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 –
«Restaurante», 5630 – «Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor».
Bacşişul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de
bunuri sau unei prestări de servicii.
Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în
prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de
către client a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.
Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică în care clientul să poată înscrie
suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod
de stabilire a valorii bacşişului acordat.
Pentru operatorii economici, bacşişul încasat de la clienţi se evidenţiază pe
bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia. Bacşişul se evidenţiază
distinct pe acelaşi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate şi este introdus în
baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu
denumirea «bacşiş».
În situaţia în care, la solicitarea clienţilor, utilizatorii eliberează acestora şi
factură, bacşişul se evidenţiază distinct şi pe aceasta.
Sumele reprezentând bacşiş, astfel evidenţiate în factură, se înregistrează în
contabilitatea operatorilor economici sau altor entităţi plătitoare pe seama
cheltuielilor de protocol şi au regimul fiscal al acestora, în limita nivelului de
deductibilitate stabilită prin Codul fiscal.
Sumele provenite din încasarea bacşişului se înregistrează în contabilitatea
operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct şi se
distribuie integral salariaţilor, pe baza unei evidenţe nominale a acestora. Operatorii
economici stabilesc, printr-un regulament intern, procedura şi modalitatea de
distribuire către salariaţi a sumelor provenite din încasarea bacşişului.
Distribuirea către salariați se face după reținerea la sursă a impozitului pe venit
(10%), veniturile respective fiind încadrate în categoria veniturilor din alte surse;
pentru aceste venituri nu se aplică prevederile Titlului V din Codul fiscal – Contribuții
sociale obligatorii, respectiv, nu se datorează CAS și/sau CASS.
Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din încasarea bacşişului de la
client de către operatorul economic nu pot fi asimilate unui element de natura
veniturilor pentru acesta din urmă, iar distribuirea acestora către salariaţi nu poate fi
asimilată unui element de natura cheltuielilor.
Prin excepţie, pentru livrarea produselor la domiciliul clienţilor, operatorii economici nu au obligaţia de a evidenţia bacşişul pe bonul fiscal.
Este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea
de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului.

Sursa: Anaf.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *